Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
24/02/2016
Η Νομική Σχολή διοργάνωσε τον Ημιτελικό του Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης

Ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών συνδιοργάνωσε με την European Law Moot Court Society στις 11-14 Φεβρουαρίου 2016 τον έναν εκ των τεσσάρων ημιτελικών (Regional Finals) του φετινού διαγωνισμού European Law Moot Court Competition. Πρόκειται για τον πιο σημαντικό διαγωνισμό εικονικής δίκης Ευρωπαϊκού Δικαίου παγκοσμίως, που τελεί υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (http://www.europeanlawmootcourt.eu/).

Η Νομική Σχολή, αν και συμμετείχε για πρώτη φορά στον εν λόγω διαγωνισμό, έφερε εις πέρας με αξιοσημείωτη επιτυχία την απαιτητική διοργάνωση ενός Ημιτελικού που συγκέντρωσε φοιτητές από 12 Πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής, που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και συνέβαλαν στην επιστημονική ανταλλαγή απόψεων και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής παιδείας.

Η υπόθεση του Διαγωνισμού αφορούσε προδικαστικό ερώτημα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης σχετικά με παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που προστατεύονται στο πλαίσιο της ΕΕ, λόγω επιβολής ποινής βάσει της Οδηγίας 2003/87 για τα δικαιώματα εκπομπής αερίων ρύπων, και περαιτέρω τον καταλογισμό των πράξεων αυτών στο φανταστικό κράτος μέλος της υπόθεσης αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ημιτελικός γύρος διενεργήθηκε με αγορεύσεις ομιλητών στα αγγλικά και γαλλικά από 12 ομάδες προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του πανεπιστημίου του Götebοrg της Σουηδίας, η οποία θα διαγωνισθεί στον τελικό, που θα διεξαχθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τον Απρίλιο του 2016.

Οι 12 ομάδες διαγωνίστηκαν ενώπιον «δικαστηρίου», που αποτελείτο από υψηλού κύρους δικηγόρους Ευρωπαϊκού Δικαίου, εργαζομένους στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρώην Δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ακαδημαϊκούς, μεταξύ των οποίων ο Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών μας Βασίλειος Χριστιανός και ο Επίκουρος Καθηγητής Βασίλειος Κονδύλης.

Η διοργάνωση του Ημιτελικού ανατέθηκε στην τεταρτοετή φοιτήτρια Αλεζίνη-Ειρήνη Λόξα (Master of the Moot). Σαφώς η Διοργάνωση δε θα ήταν εφικτή χωρίς την απαραίτητη επίβλεψη και στήριξη από τις Επίκουρες Καθηγήτριες Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Σχολής μας Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου και Μεταξία Κουσκουνά και από τον Ειδικό Επιστήμονα Μανώλη Περάκη. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή πολλών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών της σχολής μας που συναπάρτισαν τη Regional Team του Ημιτελικού και βοήθησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της Διοργάνωσης.