Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
19/09/2016
Ν.Φίλης: Νέος τρόπος εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και στο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια προανήγγειλε μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «Το σύστημα των εισαγωγικών για τα Πανεπιστήμια έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και στηρίζεται, δυστυχώς, σε μία παγκόσμια πρωτοτυπία που είναι η υποβάθμιση του σχολείου και η ενίσχυση των φροντιστηρίων, πράγμα που σημαίνει μία περαιτέρω οικονομική αιμορραγία της οικογένειας.

Εργαζόμαστε, μέσω και του εθνικού διαλόγου, για να υπάρξει ένα νέο σύστημα επιλογής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο. Συνεπώς το νέο σύστημα προϋποθέτει μια αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλυτέρων τάξεων του Λυκείου. Επί πλέον η ευθύνη επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα αποδίδεται στο σχολείο και όχι σε άλλα σχήματα εκτός του σχολείου.

Αυτός είναι ο σχεδιασμός μας και την κατάλληλη στιγμή μέσα από διάλογο και χωρίς να αιφνιδιάζουμε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις αποφάσεις που προφανώς δεν θα επηρεάσουν τους φετινούς μαθητές της Γ Λυκείου».

Αναφερόμενος στις αλλαγές που σχεδιάζονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός τόνισε: «Για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα ασφαλώς το μεγάλο στοίχημα είναι η δημιουργία ενιαίου χώρου εκπαίδευσης και έρευνας που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά χρόνιων προβλημάτων όπως ο κατακερματισμός ή οι αλληλεπικαλύψεις των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Ήδη προχωρούμε σε προγράμματα υποτροφιών για νέους επιστήμονες-ερευνητές, ενώ ιδρύονται νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού στα ΑΕΙ.

Επίσης η αναμόρφωση του Ανοιχτού Πανεπιστημίου με την αξιοποίηση νέων επιστημόνων, αλλά και των μεταπτυχιακών, συντελούν στην αξιοποίηση του πλούσιου επιστημονικού δυναμικού των νέων».