Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
05/12/2016
Κ. Παπακώστα: «Πότε θα προσφέρουν και τα ΤΕΙ διδακτορικά προγράμματα;»

"Η εντύπωση που υπάρχει στην κοινωνία, πως τα ΤΕΙ είναι «κατώτερα» των Πανεπιστημίων, τα αδικεί" απάντησε ο υπουργός Παιδείας στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας Παπακώστα-Σιδηροπούλου με θέμα: «Ολοκλήρωση της Αναβάθμισης των ΤΕΙ».

Η Βουλευτής εξήγησε στην πρωτολογία της ότι το αίτημα για την ολοκλήρωση της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ έχει εντατικοποιηθεί, καθώς πρόσφατα νομοσχέδια του Υπουργείου διατηρούν την διάκριση μεταξύ των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Αυτή αντανακλάται στο γεγονός πως τα ΤΕΙ δεν προσφέρουν διδακτορικά προγράμματα για να ολοκληρωθεί η ακαδημαϊκή τους φυσιογνωμία. Σημείωσε, πως σε αυτό το πλαίσιο, οι Πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν την μετονομασία των ιδρυμάτων σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών», ακολουθώντας το μοντέλο άλλων κρατών της Ευρώπης.

Η Βουλευτής παρουσίασε επίσης το ενιαίο μοντέλο διάρθρωσης της ανώτατης εκπαίδευσης που υπάρχει στην Κύπρο. Εκτός του παραδοσιακού Πανεπιστημίου λειτουργεί και το νεοσύστατο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το οποίο δίνει έμφαση στις τεχνολογικές επιστήμες και έχει τη δυνατότητα διεξαγωγής διδακτορικών προγραμμάτων. Συνεπώς, με αυτό τον τρόπο δεν υφίσταται και διάκριση μεταξύ των αποφοίτων των εκάστοτε Ιδρυμάτων.

Ο Υπουργός Παιδείας τόνισε πως η εντύπωση που υπάρχει στην κοινωνία, πως τα ΤΕΙ είναι «κατώτερα» των Πανεπιστημίων, τα αδικεί και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπάρχει ένα σύνολο θεμάτων που αφορά στα ΤΕΙ, το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Για αυτό τον σκοπό θα συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση εκπροσώπων των ΤΕΙ, των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Ιδρυμάτων, ώστε να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του ενιαίου χώρου έρευνας και εκπαίδευσης. Στόχος είναι, να βρεθεί ένας κοινός τόπος ενίσχυσης των ΤΕΙ.

Σε ότι αφορά στην ΑΔΙΠ, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως η Αρχή αυτή έχει προσφέρει καλή δουλειά έως τώρα, ωστόσο, χρήζει αναβάθμισης και θα πρέπει να της δοθεί ένας ενεργότερος ρόλος. Αναφορικά με τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων, ο Υπουργός δεν αμφισβήτησε την ποιότητα πολλών Τμημάτων, τα οποία και κατά την δική του γνώμη είναι ήδη σε θέση να προσφέρουν διδακτορικά προγράμματα. Ωστόσο, στόχος είναι η ενιαία εφαρμογή οποιασδήποτε αλλαγής, και για αυτό, σύμφωνα με τον κ. Γαβρόγλου, απαιτείται συνεννόηση.

Τέλος, ο Υπουργός δεν σχολίασε το μοντέλο που λειτουργεί στην Κύπρο, παρά εξήγησε πως θα πρέπει να γίνει θετική αξιοποίηση των σχετικών εμπειριών που υπάρχουν τόσο από την Χώρα μας, όσο και από το εξωτερικό, χωρίς να γίνεται όμως αντιγραφή.

Η Κατερίνα Παπακώστα, αφού συνεχάρη τον Υπουργό για την ανάληψη των καθηκόντων του, εξέφρασε την ελπίδα, πως υπό την δική του ηγεσία στο Υπουργείο θα ανοίξει ένας νέος κύκλος συζήτησεων για τα μη δημόσια Πανεπιστήμια. Επεσήμανε, πως το «σπάσιμο του μονοπωλίου» θα ήταν ωφέλιμο για την Χώρα. Στην απάντησή του ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την διαφωνία του με τα μη δημόσια Πανεπιστήμια.