Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
07/02/2017
Εργαστήριο: Η φωνή στο σχολείο

Πώς η γλώσσα, από μέσο, γίνεται εργαλείο διδασκαλίας ; Ένα εργαστήριο που διδάσκει σε εκπαιδευτικούς πώς να χρησιμοποιούν σωστά τη φωνή τους και τη φωνή των παιδιών στην τάξη θα πραγματοποιηθεί απίτς 12 έως τις 14 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το εργαστήριο αυτό, που πραγματοποιείται σε δύο μέρη, επικεντρώνεται στη φωνή ως εκπαιδευτικό εργαλείο. Στο πρώτο μέρος εξετάζεται η φωνή του δασκάλου ως το κύριο μέσο επικοινωνίας με τους μαθητές. Το μέρος αυτό του εργαστηρίου έχει στόχο να δώσει βασικέ ς οδηγίες για τη σωστή τοποθέτηση της φωνής και την καλύτερη χρήση της, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να μεγιστοποιήσουν την ένταση και τη μεταδοτικότητα της φωνής τους, και ταυτόχρονα, να την προφυλάσσουν από κούραση, πόνο και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από λανθασμένη χρήση. Το δεύτερο μέρος επικεντρώνεται στη φωνή του μαθητή. Εξετάζεται το πώς ο δάσκαλος, με αφετηρία την εκπαιδευτική ύλη, μπορεί να χτίσει ένα μικρό φωνητικό σύνολο μέσα στην τάξη, συνδυάζοντας απλά μουσικά στοιχεία και δίνοντας την ευ καιρία σε κάθε μαθητή να εκφραστεί μέσα στην ασφάλεια ενός οργανωμένου συνόλου.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων με συντελεστές : Άννα Μαυροειδή (μουσικός) και Γιώργος Σαμαρτζής (τενόρος Εθνικής Λυρικής Σκηνής).

Οι δράσεις της Στέγης για εκπαιδευτικούς εγκαινιάστηκαν τη σαιζόν 2015 - 16 με το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Τέχνη & Εκπαίδευση: Διδακτικές και παιδαγωγικές προσεγγίσεις στο σχολείο του 21ου αιώνα» , που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών .