Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
06/04/2017
Μηνύσεις για τις Πανελλαδικές;

Μηνύσεις για τις Πανελλαδικές;
 

" Αποφάσεις χωρίς ιδεολογικά ή εκπαιδευτικά θεμέλια, χωρίς σχεδιασμό και μόνο υπό το κράτος πανικού"
Μηνύσεις για τις Πανελλαδικές; Για έναν πολιτικό που βρίσκεται σε στιγμή κρίσιμων αποφάσεων, ο χειρότερος σύμβουλος είναι ο φόβος. Εφόσον όμως κατέβει και το σκαλοπάτι του πανικού, το επόμενο λάθος που οδηγεί σε μη αναστρέψιμη βλάβη είναι το αψυχολόγητο χτύπημα από θέση εξουσίας.
Μας ξενίζει βέβαια ακόμη, αλλά ίσως μοιάζει λογικό σε μια περίοδο κατά την οποία οι δημοσιογράφοι διώκονται γι’ αυτά που γράφουν και οι εφημερίδες δέχονται πολιτικές και θεσμικές επιθέσεις, να επιλέγει το υπουργείο Παιδείας να απαντήσει με μηνυτήριες αναφορές εις βάρος εκπαιδευτικών που έθεσαν θέμα ισονομίας και αδιάβλητου των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Από έναν υπουργό μάλιστα που ζητούσε λίγες ώρες νωρίτερα από το βήμα της Βουλής -όπου δεν «επιτρέπονται» οι μηνύσεις και οι διώξεις- πολιτική ανακωχή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα θέματα τιον Πανελλαδικών.
Ποιος όμως έδωσε σε εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους και πολιτικούς το δικαίωμα να προβληματιστούν και να σχολιάσουν; Θυμίζω: Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου τον αριθμό των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Υπό το κράτος της αντίδρασης των αριστούχων, που είδαν κατά 20% τις ελπίδες τους να σβήνουν, πήρε πίσω τα νούμερα και δήλωσε ότι θα παρουσιάσει άλλα. Αποφάσισε να καταργήσει τις επαναληπτικές εξετάσεις για τους νοσούντες στις Πανελλαδικές και μετά αποφάσισε ξανά ότι δεν τις καταργεί, αλλά θα τις μεταθέσει τον Σεπτέμβριο, και μάλιστα σε όλα τα μαθήματα. Ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά την προθεσμία για την επιλογή πέμπτου μαθήματος από τους υποψηφίους, αλλά μετά ότι δεν έχει νόημα μια τέτοια κίνηση και δεν θα το ανοίξει...
Με λίγα λόγια, αποφάσεις χωρίς ιδεολογικά ή εκπαιδευτικά θεμέλια, χωρίς σχεδιασμό και μόνο υπό το κράτος πανικού.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ότι η φετινή εξεταστική περίοδος, που θα καταγραφεί μάλλον ως η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας, συνδέεται με την περίφημη αλλαγή στο εξεταστικό σύστημα, που όμως εισέρχεται επίσης στο βαθύ «τούνελ» της αμφισβήτησης.
Από τα δεδομένα των προηγούμενων ημερών, κρατάω την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Ν. Φίλη «όλες οι πλευρές να μη δημαγωγούν με το ευαίσθητο θέμα των Πανελληνίων». Πάντως, να το σημειώσουμε: ο ίδιος έκανε τις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς προβλήματα.

 

Απόψεις από τη ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ