Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
22/07/2021
Γ.Βαφειαδάκης: Πώς αλλάζει ο «χάρτης» των σχολών - Οι αλλαγές που φέρνει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

 

Σε ποια τμήματα θα μείνουν κενές θέσεις – Εκτιμήσεις για τις υψηλόβαθμες σχολές - Θα παραμείνουν κενές επιπλέον 9.400 θέσεις στα Πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι -Ο γρίφος του μηχανογραφικού

Ισμήνη Χαραλαμποπούλου

 

Με βαθμολογίες υψηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια θα εισαχθούν οι φετινοί υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.

Μετά και την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά σχολή από το υπουργείο Παιδείας που σήμανε από χθες την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων προκύπτει ότι θα δημιουργηθούν σχολές δύο ταχυτήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια καθώς πολλά τμήματα έχουν υψηλή ΕΒΕ στην Αθήνα όπως το Μαθηματικό που αγγίζει βαθμολογίες κοντά στο 14 και στη Σάμο είναι στο 0,8.

Εκτιμάται ότι στο μέλλον θα παίζει καθοριστικό ρόλο από πού προέρχεται το πτυχίο ενώ πολλές σχολές στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν υποψηφίους με υψηλές βαθμολογίες ύψωσαν απρόσμενα την ΕΒΕ.

Σε κάθε περίπτωση όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η περιζήτητη Ιατρική Αθήνας θα αγγίζει τα 19.000 μόρια ενώ η Ιατρική Αλεξανδρούπολης θα κυμαίνεται κάτω από τα 18.000 μόρια, η Νομική Αθήνας θα αγγίζει τα 18.300 μόρια, η σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του ΕΜΠ θα είναι πάνω από τα 18.000 μόρια και πολλά τμήματα του Πολυτεχνείου θα εκτιναχθούν 300 και 400 μόρια ενώ μεγάλη άνοδο θα έχουν και οι στρατιωτικές σχολές.

Δεν θα εισαχθούν εφέτος στα Πανεπιστήμια υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, θα τερματιστεί το φαινόμενο των προηγούμενων χρόνων να μπαίνουν μαθητές με βαθμολογίες 2 και 3 οι οποίοι δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη συνέχεια στο επίπεδο σπουδών των Πανεπιστημίων και δεν λάμβαναν ποτέ πτυχίο.

Επίσης, θα παραμείνουν κενές επιπλέον 9.400 θέσεις στα Πανεπιστήμια σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή συνολικά 26.452 έναντι 17.052.

Σε ποια τμήματα θα μείνουν κενές θέσεις

Περισσότερες από τις μισές θέσεις όπως εκτιμάται θα μείνουν κενές σε Περιφερειακά χαμηλόβαθμα Πανεπιστήμια. Οπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ καθηγητής Γιάννης Βαφειαδάκης «τμήματα στα οποία έμπαιναν οι υποψήφιοι με βαθμολογίες 2 ,3 και 4 τώρα έχουν κενές θέσεις». Οπως εξηγεί ο καθηγητής στις σχολές που ενδέχεται να μείνουν κενές θέσεις το κριτήριο είναι γεωγραφικό και όχι γνωστικό καθώς είναι μακριά από τα μεγάλα κέντρα.

Τέτοια τμήματα στα οποία πέρυσι οι βαθμολογίες ήταν ιδιαίτερα χαμηλές είναι το τμήμα Οικολογίας στη Ζάκυνθο, το Μαθηματικό Σάμου, Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων στην Λάρισα, Ενδυσης στο Κιλκίς, Γεωγραφίας στη Μυτιλήνη, Ξύλου στην Καρδίτσα, Λογιστικής στην Πρέβεζα Διοικητικής Επιστήμης στην Καβάλα και τον Αγιο Νικόλαο, Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο, Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Αμφισσα, Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στα Χανιά, Επιστήμη Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι, Δασολογίας στο Καρπενήσι, Ιχθυοκαλλιέργειας Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις και τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής μπορεί να έχουν κενές θέσεις, τα οποία έχουν και διαφορές στην ΕΒΕ.

Ο γρίφος του μηχανογραφικού

Ο γρίφος της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου περιλαμβάνει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία θα αποκλείει όσους υποψηφίους δεν την έχουν πιάσει. Οπως εξηγεί ο κ. Βαφειαδάκης είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου καθώς στην ουσία οι υποψήφιοι δεν σημαίνει οτι μπορούν να μπουν σε όλες τις σχολές αν έχουν την ΕΒΕ, αλλά θα δημιουργηθούν υποσύνολα ανάλογα με την βάση εισαγωγής που θα βάλει η κάθε σχολή και θα γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας από Δευτέρα. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ανάλογα με τις σχολές που θα βάλει υποψήφιος στο μηχανογραφικό δελτίο να δούμε και εκπλήξεις στην είσοδο σε σχολές, που θα επιτυγχάνεται όχι μόνο με την ΕΒΕ αλλά στον υπολογισμό των μονάδων και με βάση τους συντελεστές βαρύτητας.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η ΕΒΕ περιορίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ σε περίπου 9.400 περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με πέρυσι και ότι όλοι τους, είτε μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού είτε μέσω της κανονικής διαδικασίας αίτησης εγγραφής, έχουν την εναλλακτική του δημοσίου ΙΕΚ σε ειδικότητες με άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων οι διαδικασίες ξεκινούν από χθες και λήγουν την Τετάρτη 28 Ιουλίου.

Οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password), την ηλεκτρονική διεύθυνση https://michanografiko.it.minedu.gov.gr/ και να επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/ και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Αναλυτικές οδηγίες

Α. Όσον αφορά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ) για εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ) και στη συνέχεια να κλειδώσουν το τελικό τους Μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) το αργότερο έως και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021 και ώρα 24:00. Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων του είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την ΕΒΕ κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης όπου απαιτείται και της ΕΒΕ του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών.

Μετά την οριστικοποίηση του Μ.Δ για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής του Μ.Δ και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Μηχανογραφικό Δελτίο μπορούν να υποβάλουν:

Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2021, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2019 ή 2020, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση και σε αυτούς δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ).

Β. Όσον αφορά το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για εισαγωγή στα ΔΙΕΚ οι υποψήφιοι στην ίδια αποκλειστική προθεσμία από την Δευτέρα 19-7-2021 μέχρι και την Τετάρτη 28-7-2021 και ώρα 24:00, με τον ίδιο προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Εντός της ίδιας προθεσμίας, αν κάποιος υποψήφιος οριστικοποιήσει το παράλληλο μηχανογραφικό του και θελήσει να κάνει οποιαδήποτε τροποποίηση, τότε απλά μπορεί να κάνει Αναίρεση Οριστικοποίησης μέσα από την ίδια την εφαρμογή, χωρίς να προσέλθει στο σχολείο του. Όμως, θα πρέπει να το οριστικοποιήσει ξανά ΕΝΤΟΣ της προθεσμίας.

Δικαιούχοι υποβολής του Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ είναι:

Οι υποψήφιοι που υπέβαλαν Αίτηση-Δήλωση και συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021. Για την υποβολή του εν λόγω Π.Μ.Δ. θα χρησιμοποιήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) που θα έχουν ήδη δημιουργήσει.

Οι τελειόφοιτοι των ημερησίων ή εσπερινών ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του τρέχοντος σχολικού έτους που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ/ΕΠΑΛ του 2021. Η δημιουργία του προσωπικού κωδικού ασφαλείας (password) από αυτούς τους υποψηφίους για υποβολή Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, γίνεται στο ΓΕΛ/ΕΠΑΛ που φοιτούσαν.

Γενικές πληροφορίες

1. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

2.Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι που δεν έχουν ήδη αποκτήσει προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ ή /και Π.Μ.Δ. θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους τις προκαθορισμένες μέρες λειτουργίας τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

3. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των ΜΔ και ΠΜΔ είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να προβεί στην οριστικοποίηση τους.

4. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021 και την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021.

5. Υπενθυμίζεται τέλος ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις Επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν Μηχανογραφικό Δελτίο με τις προτιμήσεις τους, μετά τις Επαναληπτικές Εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). 

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ